Odbijen zahtev za uvoz mleka u prahu

Bez autora
Jul 15 2010

Domaća mlekarska industrija zbog nedostatka sirovina nije u mogućnosti da proizvede godišnje 7.000 tona mleka u prahu, zbog čega konditori zahtevaju uvoz ovog artikla. Ovaj zahtev je odbijen, jer država želi da sačuva domaće proizvođače mleka. Pojedine mlekare ulaze u izvozne programe i sada će se videti ko može ostvariti kvalitet i obim proizvodnje. Očekuje se da će otkupljivači podići cene i nastaviti sa ulaganjem u muzna stada. Država sve preuzete obaveze prema stočarima izvršava na vreme, a biće i novih podsticaja. Centralna asocijacija proizvođača mleka u Vojvodini nakon "snimljenog" stanja na terenu upozorila je pre godinu dana da se cela mlekarska industrija obrušava niskim cenama i da će doći do nedostatka svežeg mleka za preradu, jer se gase farme i mali proizvođači. Sitna pomeranja cena na više bez dugoročnih i jasnih ugovora neće poboljšati situaciju u mlekarstvu, koje je u ozbiljnoj krizi. Prvo, mlekare više nisu interesantne za prodaju, jer izuzev jedne imaju pad proizvodnje i ne raspolažu potrebnim brojem kooperanata, koje su odbacili upravo svojom politikom.

Odbijen zahtev za uvoz mleka u prahuDomaća mlekarska industrija zbog  nedostatka sirovina nije u mogućnosti da proizvede godišnje 7.000 tona mleka u prahu, zbog čega konditori zahtevaju uvoz ovog artikla.

Ministar za poljoprivredu dr Saša Dragin je danas novinarima rekao da je ovaj zahtev odbijen, jer država želi da sačuva domaće proizvođače mleka.

"Pojedine mlekare ulaze u izvozne programe i sada će se videti ko može ostvariti kvalitet i obim proizvodnje", kaže Dragin i očekuje da će otkupljivači podići cene i nastaviti sa ulaganjem u muzna stada.

Država sve preuzete obaveze prema stočarima izvršava na vreme, a biće i novih podsticaja.

Centralna asocijacija proizvođača mleka u Vojvodini nakon "snimljenog" stanja na terenu upozorila je pre godinu dana da se cela mlekarska industrija obrušava niskim cenama i da će doći do nedostatka svežeg mleka za preradu, jer se gase farme i mali proizvođači.

"Sitna pomeranja cena na više bez dugoročnih i jasnih ugovora neće poboljšati situaciju u mlekarstvu, koje je u ozbiljnoj krizi. Prvo, mlekare više nisu interesantne za prodaju, jer izuzev jedne imaju pad proizvodnje i ne raspolažu potrebnim brojem kooperanata, koje su odbacili upravo svojom politikom", kaže za „AgroServis” Sanja Bugarski, predsednik vojvođanske Asocijacije.

"Zalažemo se da sada država ne ponovi svoju grešku i dozvoli da se mlekarski kapaciteti prodaju jednom vlasniku. Na to smo upozorili Vladu Srbije i to ćemo sprečiti", kaže Sanja Bugarski i tvrdi da bi se na ovaj način nastavio dominantan uticaj prerađivača.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik